https://www.high-endrolex.com/23
/ Blog

10 fontos szabály, ha fotóstúdiót bérelsz

 

IMG_8883_600_900

 

1. Időben érkezz!

 

Az szinte mindenki számára egyértelmű, hogy késni kellemetlen, de arra sokan nem is gondolnak, hogy sokkal hamarabb érkezni sem illik. A fotóstúdiót mindig adott időre bérled, ami azt jelenti, hogy a megadott időintervallumban használhatod a helyiséget és annak kellékeit. Nagy a valószínűsége, hogy előtted is van valaki a stúdióban, aki szeretne kényelmesen dolgozni, így egyáltalán nem ideális, ha túl korán (több, mint negyedórával hamarabb) érkezel. De vonatkozik ez a modelledre is, aki nagy izgalmában simán megérkezhet akár egy órával előbb is.

Bárkivel előfordulhat, hogy elkésik, nem szoktunk ebből nagy ügyet csinálni, de ebben az esetben úgy korrekt, ha telefonon vagy üzenetben jelzel, és nem várod el automatikusan, hogy emiatt tovább is maradhass. Sajnáljuk, ha olyan eset adódott, hogy rajtad kívülálló okokból nem tudtál időben érkezni, de a késés mindig beleszámít a bérleti időbe úgy, mint ha ott lettél volna.

 

2. Időben távozz!

 

A távozás kérdése nem kifejezetten financiális, sokkal inkább praktikai kérdés. Jogos igényed, hogy az általad meghatározott időintervallum teljes hosszát kényelmesen kihasználhasd. De ugyan így az utánad következő is jogosan tart igényt a saját idejére. Ha nem következik utánad senki, és még szükséged lenne egy kis időre, kérdezz rá, hogy maradhatsz-e tovább! De sokkal praktikusabb, ha a munkára elég időt számolsz, és időben távoztok, valamint lehetőség szerint nem a bérlési idő utolsó másodpercében teszed le a fényképezőgépet. Gondolj rá, hogy időre van szükség ahhoz is, hogy összepakoljatok és a következő bérlő is rendezett stúdiót vehessen át. Pár perc ráhagyással azért számolunk mi is, ha van rá lehetőségünk.

 

3. Hagyj tisztaságot!

 

A fotózás nem mindig tiszta, nyom nélküli művelet. Foszlik a hungarocell, csöpöghet az olaj, a cipőkről lepereghet a sár, de a fotósok gyakran használnak olyan kellékeket is, amik akarva-akaratlanul, de koszt generálnak. Természetesen nem elvárható, hogy egy fotózás alatt ne keletkezzen semennyi kosz, de az igen, hogy a fotózás végeztével a jelentős kosz -legalább nagyrészt- el is tűnjön. Ha munka közben kosz keletkezik, és módodban áll – például könnyedén megoldható egy papírtörlővel vagy seprűvel- akkor takaríts fel a fotózás után. Ha a kelléked például homok, flitter vagy csillám, igyekezz azt a fotózás végeztével összeszedni és elvinni. Ha pedig olyan kosz keletkezik, amit nem tudsz felszámolni, hagyj időt rá, hogy a terepet előkészíthessék a következő bérlőnek. Ahogyan Te is tiszta és rendezett stúdiót vettél át, úgy az utánad következőt is megilletik ezek a feltételek.

Fontos, hogy ne csak a fotózás területén, de a stúdió egyéb helyiségeiben is ellenőrizd távozás előtt, hogy nem hagytatok-e magatok után „furcsaságokat”! (Gondolok itt például a konyhára vagy a mellékhelyiségre...)

 

4. Nagyjából pakolj össze!

 

A stúdió eszközök azért vannak, hogy használd őket. De ha sok mindent előveszel egyszerre és káoszt teremtesz, a saját dolgodat nehezíted, ha kupit hagysz magad után, azt valakinek fel kell számolnia, mert az utánad következő az eszközöket ugyan úgy a helyén fogja keresni. Arról nem is beszélve, hogy a szanaszét hagyott eszközök könnyebben is sérülhetnek meg, főleg, ha olyan helyen vannak, ahol senki nem számít rá. Éppen ezért használat után az eszközöket legalább nagyjából pakold össze, vagy ha emlékszel, mit honnan vettél el, tedd őket a helyükre. Amennyiben nem szeretnél pakolással időt tölteni, vedd igénybe a stúdióasszisztens szolgáltatást. De ilyenkor is hagyj időt az eszközök elpakolására.

 

1200

 

 

5. Vigyázz az eszközökre!

 

A fotóseszközök és kellékek szinte egytől egyig érzékeny felszerelések, sajnos nem nehéz bennük kárt tenni.... éppen ezért mindig úgy használd őket, mintha csak a sajátjaid lennének...feltéve persze, ha vigyázol a saját eszközeidre. J Ha a stúdió eszközei a Te hibádból megsérülnek, akkor a bennük keletkezett kárt meg kell térítened!

Ide tartozhat még a papírháttér kérdése is. Természetesen van a stúdióban, és használható is, de ha már földre kerül, esetleg rálép valaki (zokniban vagy mezítláb is) koszos, foltos, gyűrött lehet, és a következő fotós számára használhatatlanná válik. Éppen ezért a stúdióban található papírháttereket csak költségtérítés ellenében tudjuk biztosítani. Ha az általunk biztosított papírháttér árát drágának tartod, vagy csak simán rendelekezésedre áll, hozhatsz saját papírhátteret is.

 

 

6. Ne csinálj olyat, amit otthon vagy vendégségben sem csinálnál!

 

Főszabályként a stúdióban azt szoktuk kérni, hogy csak olyat, amit otthon is... Ha egy utcai cipő ér a falhoz, az koszos lesz, jobb esetben „csak” nehéz lemosni, rosszabb esetben festeni kell, hogy újra tiszta legyen. Az olajos foltokkal ugyan ez a helyzet, nagyon nehéz őket eltüntetni a falról és a bútorokról, pláne, ha a következő bérlő már ott toporog az ajtóban...és ez az „otthoni szabály” nem csak a fotózásra használt helyiségekre, de az egyéb más területekre is kiterjed, gondolok itt például a kulturált mosdó használatra... J

 

7. Legyél korrekt és lelkiismeretes!

 

Sok stúdióban, például nálunk is vannak olyan dolgok, amiket alapesetben mi használunk, de szívesen rendelkezésre bocsájtjuk szükség esetén, például sminklemosó, kávé, üdítő, fotós kellékek... A stúdió bérlési díja nem tudja fedezni, hogy minden bérlő számára tudjuk ezeket nagy mennyiségben biztosítani, ezért, ha szükséged van rájuk, használd, de ne használd el, vagy térítsd meg az árát/hozz helyette másikat.

Sajnos itt azt is el kell mondanunk – bár ezzel kapcsolatban szerencsére csak minimális negatív tapasztalatunk van, de mégis... – hogy a stúdióban található eszközök, felszerelések a stúdió tulajdonát képzik! Ha csak nem kaptál egyértelmű engedélyt, felhatalmazást az ellenkezőjére, kérlek ne vidd haza, ami nem a tiéd!  

 

8. Vállald a felelősséget!

 

A legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy valami meghibásodik vagy éppen eltörik, tönkre megy, összekoszolódik...stb. Ilyenkor viszont vállald fel, ami történt, szólj, ha észrevetted és viseld a felelősséget! Valószínűnek tartom, hogy ha a Te tulajdonodról lenne szó, és azzal történne baj, Te is ezt várnád el! Hidd el, mindig észrevesszük, és sokkal kellemetlenebb, ha utólag kell az ilyen eseteket rendezni...

 

9. Ne kérdőjelezd meg a foglalót!

 

Bármilyen furcsa is néhányak számára, a stúdió bérbeadás egy profitorientált tevékenység, a bevétel fedezi az tulajdonos, üzemeltető vagy ott dolgozó megélhetését, a stúdió fenntartását, fejlesztését. Ha kibérled a stúdiót, előfordulhat, hogy nem tudsz/elfelejtesz/nem akarsz mégsem megjelenni, mi pedig tiszteletben tartjuk az ezzel kapcsolatos döntési/tévedési jogodat. Ugyanakkor kérlek Te is vedd figyelembe, hogy arra az időre a stúdió bevétele kiesik.

Tudjuk, hogy az utóbbi évek sok bizonytalanságot hoztak, nehéz előre tervezni mindenkinek. De érdemes ezt a problémát nem csak a saját szemszögedből, hanem a másikéból is megvizsgálni!

Éppen ezért, ha a stúdiót lefoglalod, azzal automatikusan elfogadod az alábbi lemondási feltételeket:

„Lemondás legkésőbb a bérlés előtt 4 nappal (96 órával) lehetséges, ellenkező esetben a foglaló összege elvész.

Amennyiben a bérlést megelőző 48 órában történik lemondás, a bérlés egész összegét ki kell fizetni.”

 

10. Ne szégyellj kérdezni, segítséget kérni!_GZ74178

 

Nem vagy magabiztos a stúdióeszközök használatában? Kérj asszisztenciát és a szitu mindenkinek komfortosabbá válik! Te is kényelmesebben dolgozol, ha munka közben nem kell azon remegned, hogy mikor törsz össze valamit, ráadásul, ha Te nem vagy gyakorlott az eszközök beállításában, egy hozzáértő segítségével sokkal szebb végeredményt is érhetsz el.

Ha zavar, hogy segítséget kell kérned, akkor pedig javasoljuk, hogy gyere el egy stúdiós tanfolyamunkra, ahol gyakorlatot szerezhetsz az eszközök magabiztos használatában!

Nem probléma, ha kérdésed van, bizonytalan vagy valamiben, vagy nem tudod, hogy valamit lehet vagy nem lehet, hogyan kell vagy illik. A stúdióban mindig van valaki, akitől kérdezhetsz, segítséget kérhetsz! Ne csinálj ebből ügyet, inkább kérdezz kétszer, mint egyszer sem, mert így sok kellemetlen szituációt elkerülhetsz! :)

 

Bodogán Sándor

portréfotós

Prime stúdió tulajdonosa

 

Friss blogbejegyzések



/ Egy workshop a Prime stúdióban


Szeretnél értesülni legújabb akcióinkról?

Iratkozz fel a hírlevélre és nem maradsz le semmiről!


Kérdésed van?

Tedd fel, igyekszünk mindenre választ adni!


Kapcsolat
https://www.high-endrolex.com/23