https://www.high-endrolex.com/23
Ételfotózás | 5 + 1 tipp ételfotózáshoz | hogyan fotózz ételt?
/ Blog

5 + 1 tipp ételfotózáshoz

 

Az ételfotózás manapság nagyon divatos vállfaja a tárgyfotózásnak. A közösségi médiában is egyre gyakoribbak az ételt ábrázoló fotók, vagy lassan fogalmazhatunk úgy is, amit nem fotóztunk le és töltöttünk fel az Instára, azt valószínűleg meg sem ettük...

De nem csak hobbiból, kedvtelésből történhet meg, hogy valaki ételeket különböző szemszögekből és módokon próbál megörökíteni. Egyre több a gastroblogger és az ételekkel foglalkozó vállalkozások is egyre inkább formálnak igényt az olyan vizuális szemléltetésekre, melyek ízlésesen mutatják be a kínálatot, kedvet csinálnak a jövőbeni vendégeknek a fogyasztáshoz, vagy éppenséggel illusztrálják a kínált étel valamilyen különleges tulajdonságát.

Legyen szó bármilyen motivációról, az ételfotó akkor lesz igazán szép, ha beletesszük a megfelelő energiát a képek elkészítésébe.

Ha érdekelt vagy az ételfotózás témakörét illetően, de még nincsen elég tapasztalatod, itt van számodra 5 + 1 olyan tipp, ami nagyon megkönnyítheti számodra a folyamatot!

 

  1. Tervezés és inspirálódás

Találd ki előre, mit szeretnél látni a képen, és ezt próbáld megvalósítani!

Az éttermi „nézd, ezt eszem most” fotók esetében talán jól működhet a spontaneitás, de a megrendelésre, konkrét célra készült képeknek általában funkciójuk van. Ha több képet is készítesz, először gondold át azok rendeltetését, a kívánt látványvilágot és találd ki azt is, hogyan varázsolhatod ugyan azt a hangulatot a különböző ételeket ábrázoló fotókra az egységesség jegyében.

Ötletgyűjtéséhez összeszedtem Neked néhány olyan magyar és külföldi ételfotóst, akiknek a munkássága rendkívül inspiráló, szerintem érdemes őket követni:

 
Csigó Zita
 
ételfotózás
 
Fekete Antonio
 
csodás ételfotózás
 
Pintér Ádám
 
profi ételfotó
 
 
The Hungarian Fine Dining
 
 
Az alábbi linkeken pedig több remek külföldi ételfotóst is találtok:
 

https://expertphotography.com/famous-food-photographers/ 

https://www.format.com/magazine/galleries/photography/best-food-photographers-2020

https://www.photoblog.com/learn/best-food-photographers/
 

 

  1. Kompozíció

Vonzó megjelenést biztosíthatunk bármilyen ételnek azzal, ha idillikus, esztétikus környezetbe helyezzük. Használhatunk különböző kiegészítőket, tányérokat, tálakat, gyümölcsöket vagy éppen virágokat a stílus és az elképzelés függvényében. Persze van, hogy csak az étel van a képen, de az sem mindegy, milyen elrendezésben. Itt is előtérbe kerül a fénykép funkciója: mit akarok érzékeltetni akkor, amikor valaki ránéz majd a képemre? Azt szeretném, hogy az étel tökéletesen mutasson? Vagy inkább az lenne a cél, hogy realisztikusan ábrázoljam, mint ha éppen most került volna tányérra?

A kreatív ételfotók is népszerűek, ezek segítségével akár még úgy is ábrázolhatjuk ehető modelljeinket, mint ha éppen repülnének... egy ilyen fotó sok előkészületet igényel, de ha jó a tervezés és a kivitelezés is, a végeredmény biztosan megéri a befektetett energiát.

  1. Fények

A fotó egyik kulcs eleme mindig, minden esetben, hogy milyen fényeket alkalmaztunk a készítés közben. Ugyan arról a dologról, ugyan abból a szögből, ugyan azzal a géppel sok különböző hangulatú és stílusú képet tudunk készíteni különböző fényforrások, árnyékolók, derítőlapok segítségével.

A hobbi fotók esetén legtöbbször a természetes fényt használjuk, de ez nem szerencsés a rendelt képek esetén, ugyanis a természetes fény az idő múlásával folyamatosan változik, így a képek szinte biztosan nem lesznek egységesek.

 

  1. Megfelelő eszközök

Nem állítom, hogy az ebéded lefotózásához profi fényképezőgépre lesz szükséged, de ha megrendelésre készíted a képet, vagy akár saját magadnak, de valamilyen fontos céllal, tehát lényeges a minőség, akkor azért nem javasolnám, hogy a mobiltelefonodat használd erre a célra! Egy tükörreflexes vagy MILC fényképezőgép egy megfelelő objektívvel párosítva szinte biztosan kielégíti majd az igényeidet. Persze csak akkor, ha ismered annak funkcióit és tudod, hogyan használd! Ha úgy érzed, még az elején jársz a folyamatnak, vagy épp csak most vetted meg a fényképezőgépedet és szívesen mélyítenéd a fotózással kapcsolatos ismereteidet, ajánlom számodra ezt a workshopot:

https://fotosworkshopok.hu/workshopok/tanfolyam-kezdo-fotosoknak-alapozas-a-sikeres-indulashoz

Nagyban megkönnyítheti a dolgod, ha állványt és távkioldót használsz ételfotózás közben. Egyrészt így biztosan élesek lesznek a képeid, másrészt, ha már megtaláltad a tökékéletes kompozíciót, annak elmozdulása nélkül is könnyedén rendezgetheted tovább a terepet. Nagy segítség lehet, ha mindezt úgy teszed, hogy a kamera képét notebookra teszed ki, így élőben láthatod a számítógépen, mit is állítottál, és az a kompozícióban pontosan, hogy is néz ki. Ezzel az apró trükkel rengeteg időt megspórolhatsz, mert, ha nagyban látod az elkészült képet, sokkat több hibát, szöszt, nem oda illő elemet is észre vehetsz, és javítani is tudod ott helyben, így a retusálásnál már nem kell vele bajlódni.   

De ott vannak még az egyéb kellékek is, mint lámpa, háttér és egyéb kreatív eszközök, melyekről gondoskodni kell egy-egy kompozíció megalkotásához. Az ételfotózás során, mint ahogyan a tárgyfotózásoknál általában, mindig jól jöhetnek a stúdiótechnikai kellékek.

 

  1. Nyugodt, ideális környezet

Az ételfotózás egy összetett feladat, ami nagy koncentrációt is igényel. Ha valóban jól strukturált, átgondolt és szépen megvalósított képeket szeretnél, ne bízd a helyválasztást a véletlenre! Olyan helyet keress, ahol a nyugodt környezet épp úgy adott, mint a lehetőség az ideális képek elkészítéséhez! Nem csak a kompozíciót, de téged is összezavarhatnak a fények, a zaj, a tömeg, a szűk hely... nem éri meg kockáztatni! Ha profi végeredményt akarsz, ahhoz profi körülményeket is kell biztosítani. Hagyj időt a munkára, kapkodva nem lehet a maximumot kihozni egy helyzetből. Ha nem sieted el, több időd marad a kísérletezésre is.

 

+ 1 Mindent azért, hogy szerelmesek lehessünk az ételbe!

Ételfotósként a fő feladatod az, hogy a kép útján annak nézője megéhezzen, összefusson a nyál a szájában és ne tudjon semmi másra gondolni, mint hogy megkóstolhassa az adott ételt! Ehhez elengedhetetlen, hogy Te magad, mint fotós meglásd a legelőnyösebb részleteket, a legvonzóbb szögeket, a bemutatás azon módját, mely a leginkább vágyakozás tárgyává teszi az adott ételt! A tárgyfotózás elméleti és gyakorlati ismereteit ezen a workshopon sajátíthatod el:

https://fotosworkshopok.hu/workshopok/bevezetes-a-targyfotozas-vilagaba-2-napos-workshop

 

A feladat nem minden esetben könnyű, de nem is megoldhatatlan! Légy kreatív, gondold át a folyamatot és vágj bele bátran! Ne feledd, a tökéletes végeredmény eléréséhez még az utómunka is segítségedre lesz, de egy jó minőségű fotó tud csak ehhez jó alapot biztosítani!

 

Bodogán Sándor

Friss blogbejegyzések



/ Egy workshop a Prime stúdióban


Szeretnél értesülni legújabb akcióinkról?

Iratkozz fel a hírlevélre és nem maradsz le semmiről!


Kérdésed van?

Tedd fel, igyekszünk mindenre választ adni!


Kapcsolat
https://www.high-endrolex.com/23